Plastika - fora ili noćna mora

OŠ Vidikovac

Projekt: Plastika - fora ili noćna mora

Glavni cilj projekta "Plastika - fora ili noćna mora" bio je uz pomoću moderne tehnologije pretvoriti plastični otpad u lijepe i korisne predmete te pritom osvijestiti učenike i ostale građane o opasnosti koju plastični otpad stvara za morski ekosustav.

O projektu

U projektu su sudjelovali učenici od 1. do 4. razreda, čija je zadaća bila skupljati čiste boce, čepove i čaše. Učenice osmih razreda bile su zadužene za razvrstavanje te plastike, brojanje i statističku obradu podataka. Volonterka s Instituta za istraživanje mora "Ruđer Bošković" iz Rovinja održala je učenicima predavanje o problemu mikroplastike u Jadranu. U suradnji s pulskom Gimnazijom samljeli su plastiku koju su prikupili te od dobivene sirovine izradili reciklirani nakit i druge korisne predmete. Gotovi proizvodi bit će dostupni na online prodaji učeničke zadruge

O školi

Mi smo jedna od 11 osnovnih škola u Puli. Osim tri, sve ostale nose imena prema gradskim dijelovima u kojima djeluju. Naše je područje Vidikovac, ali naše ime ima simboličnije značenje. Mi smo škola koja otvara vidike i mladima daje temelje za mnogobrojne životne izbore.

Škola radi u jednoj jutarnjoj smjeni. Budući da smo dio grada koji se brzo širi i u koji doseljavaju mlade obitelji, svake godine upisujemo sve više učenika tako da se javio problem prostornog rješenja da bi se zadržala samo jutarnja smjena. Godine 2007. Škola je dograđena i proširena za 8 novih učionica, a 2015. za još jednu.

U Školi djeluje KUD u koji je uključena 21 slobodna aktivnost i ŠSK u kojem treniraju mladi rukometaši i nogometaši. Školske godine 2015./2016. osnovali smo školsku zadrugu „Svevid“. U zadruzi djeluju različite sekcije koje tijekom nastavne godine na prodajnim izložbama izlažu svoje radove i prodajom ostvaruju lijepe prihode.

Tradicija su naše Škole učeničke čajanke. To su kasnopopdnevno-večernja druženja uz glazbu i ples. Pomalo starinski naziv čajanka ostao je i danas. U nastavnoj godini organiziraju se četiri. Organizatori su učenici 8. razreda sa svojim razrednicima.

Zadnje dvije godine znatna sredstva uložena su u uređenje školskoga okoliša. Ograđen je vanjski školski prostor i uređeno zemljište. Ove smo godine počeli sa sadnjom stabala. Po Školi je postavljen video-nadzor. Četvrtu smo godine u programu Istarske županije pokrenutom s ciljem implementiranja zavičajnosti u nastavu. Odradili smo projekte Jedrimo kroz vrijeme, Grota, Voda, a ove godine pripremamo projekt Boška.

Više o školi pronađite na poveznici.