otočac1

OŠ Zrinskih i Fankopana, Otočac

Projekt: Mali poduzetnik se krije u meni

U listopadu 2019. godine OŠ Zrinskih i Fankopana iz Otočca započela je provedbu projekta održivog razvoja u svojoj zajednici pod nazivom "Mali poduzetnik se krije u meni". Za potrebe projekta pokrenuli su i mrežnu stranicu - Mali poduzetnik se krije u meni. Cilj projekta bio je razviti poduzetnički duh učenika i pokrenuti malo poduzetništvo.

O projektu

Mali poduzetnik se krije u meni

U listopadu 2019. godine OŠ Zrinskih i Fankopana Otočac započela je provedbu projekta održivog razvoja u svojoj zajednici pod nazivom Mali poduzetnik se krije u meni. Cilj projekta bio je razviti poduzetnički duh učenika i pokrenuti malo poduzetništvo.

Projektom su provedene brojne aktivnosti koje povezuju školu s lokalnom zajednicom kako bi učenici zauzeli mjesto aktivnih i odgovornih građana koji misle na vlastitu budućnost i budućnosti svoje zajednice. Mala poduzetnička zajednica, nastala unutar projekta, djeluje na principu klastera. Tako učenici manjih područnih škola obrađuju zemlju u školskom vrtu, gnoje ju kompostom kojeg su sami proizveli, sade autohtone biljke, beru ih i suše. Tako posušene biljke su sirovina šalju učenicima u matičnu školu, a oni ju koriste za proizvodnju sapuna. Na taj se način promovira ekološki uzgoj i autohtone biljke kraja. Dobiveni proizvod, u suradnji s HGK – Županijskom komorom Otočac, predstavljen je na lokalnoj razini, a u budućnosti će biti predstavljen na sajmovima i događanjima širom Županije.

Ovim projektom želimo biti i primjer zajednici, potičući male proizvođače na ekološki uzgoj, suradnju, ali i poboljšanje turističke ponude kraja koja sukladno potražnji može imati svjetlu budućnost. Samim time postajemo mali ambasadori kraja u kojem živimo.

Videi projekta

O školi

OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac čine matična škola Otočac i 10 područnih škola. Uključena u UNICEF-ov projekt Za sigurno i poticajno okruženje u školama i dobila je status Škola bez nasilja i Mjesto nulte tolerancije na nasilje.  Pridružila se programu Škole za Afriku, a organiziranjem humanitarnih akcija pokazuje svoje veliko srce. Redovito sudjeluje u ekološkim akcijama, a jedna od njih je Zelena čistka. Ponosna je i na osvojeno prvo mjesto u akciji Zeleni cvijet. Svake godine bilježi zavidne rezultate na županijskim i državnim natjecanjima. U svom radu potiče i razvoj kreativnosti što dokazuju i ostvareni rezultati na likovnim i literarnim natječajima na županijskoj i državnoj razini. Izdvajamo osvojeno treće mjesto za likovni rad na natječaju Hrvatska 2030. – Hrvatska kakvu želimo. Potiče razvoj i na području digitalne tehnologije i robotike. Robotičari ostvaruju iznimne rezultate, a plasirali su se i na Europsko robotičko prvenstvo u Hannoveru 2019. Nagrađena je i za najbolji strip na temu Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu. Članica je u programu Oracle Academy. Razvija kod djece i zdrave tjelesne navike pružajući im mogućnost uključivanja u razne sportske aktivnosti, a uključena je i u projekt Shema školskog voća. Tradicija i zavičajnost sastavni su dio rada, a njeguju se kroz razne izvannastavne aktivnosti. Sukladno mogućnostima organizira za djecu i terensku nastavu u svrhu boljeg učenja. Više o školi pročitajte na poveznici.