borko-za-footer

OŠ Borovje

Projekt: Jezera Savica – zelena učionica OŠ Borovje

Osnovna škola Borovje iz Zagreba osmislila je projekt iz područja održivog razvoja. Projekt Jezera Savica – zelena učionica OŠ Borovje oslanja se na okolišne komponente održivog razvoja. Projektna ideja je razviti interdisciplinaran program koji omogućuje povezivanje teorijske i praktične (istraživačke, projektne) nastave u prirodnom okruženju jezera Savica s ciljem poboljšanja i osuvremenjivanja nastavnih procesa te razvoja znanja, vještina i kompetencija u području održivog razvoja svih dionika.

O projektu

1280px-Jezero_Vrbova,_Savica

Osnovna škola Borovje iz Zagreba osmislila je projekt iz područja održivog razvoja. Projekt Jezera Savica – zelena učionica OŠ Borovje oslanja se na okolišne komponente održivog razvoja. Projektna ideja je razviti interdisciplinaran program koji omogućuje povezivanje teorijske i praktične (istraživačke, projektne) nastave u prirodnom okruženju jezera Savica s ciljem poboljšanja i osuvremenjivanja nastavnih procesa te razvoja znanja, vještina i kompetencija u području održivog razvoja svih dionika. Glavni cilj projekta je dugoročno utjecati na svijest učenika i građana o potrebi promicanja zaštite okoliša i održivog suživota ljudi i prirode. Nositelji projekta su učenici šestih razreda, a u realizaciji sudjeluju učitelji, članovi projektnog tima, ali i svi ostali djelatnici škole.

U razdoblju od ožujka 2020. do studenoga 2020. učenici i djelatnici škole uredit će na jezerima Savica zelenu učionicu za izvanučioničku nastavu.

Projekt u slikama

O našoj školi

OŠ Borovje tijekom godina pokazala je veliku aktivnost u kreiranju obogaćujućeg izvannastavnog sadržaja u različitim područjima obrazovanja, a sve je aktivnija i u ostvarivanju ciljeva i ishoda projekata i programa prilikom kojih škola njeguje suradnju s drugim sektorima, poslovnim i civilnim.

Izdvaja se status Međunarodne Eko-škole koji potvrđuje visoku razinu ekološke osviještenosti i primjene ekološki prihvatljivih praksi i metoda očuvanja okoliša koje škola koristi. Eko-tjedan 2019. godine posvećen je obilježavanju Dana protiv plastičnih vrećica. Još jedna važna tema kojoj se škola posvećuju je prevencija pretilosti u djece te podizanje svijest o važnosti pravilne prehrane (Strenght2Food, PETICOM - do zdravlja) i tjelesne aktivnosti (Univerzalna sportska škola, Vježbaonica, Vrtim zdravi film).

Znanja koja su učenici usvojili u okviru projekata Croatian Makers i European Makers te korištenjem BBC Micro:Bit-ova i Mbot robota na nastavi i u izvannastavnim aktivnostima iskoristili su i pokazali sudjelujući u manifestaciji EU Code Week. 2019. godine nastupit će i na prvom Maker faire Zagreb. Sudjelujući u ovim projektima učenici razmjenjuju znanja i vještine kako bi usvojili i usavršili kompetencije u području robotike, automatike i programiranja, što će im pomoći u razumijevanju i analizi širine koncepta i sadržaja iz održivog razvoja u projektu LORA.

OŠ Borovje sudjeluje u međunarodnim projektima kao što su Erasmus+, e-Twinning, natjecanje iz matematike i informatike Klokan bez granica Dabar. Nastojanja škole u razvijanju STEM područja prepoznao je i Microsoft i Oracle, koji su ih nagradili statusom Showcase škole.

Sudjelovanje učenika i učitelja u zajedničkim aktivnostima osnažilo je njihov odabir zdravih stilova života, motiviralo na učenje materinskog jezika i kulture te na uporabu engleskog jezika i modernih informacijskih tehnologija u korelaciji s prirodoslovnim predmetima i održivim razvojem kao važnim opredjeljenjem koje škola ovim projektom želi dodatno unaprijediti.