Maslina - snaga života

OŠ Vladimira Nazora, Postira

Projekt: Maslina – snaga života

Projektom “Maslina – snaga života” škola je kroz priču o maslini prenijela široj javnosti primjer dobre prakse – aktivnostima projekta poticali su tradicionalni način uzgoja, berbe i proizvodnje maslinovoga ulja, ali i napustiti stare loše navike u maslinarstvu i poljoprivredi, kao što je paljenje grana i korova. Glavni cilj projekta bio je podizanje svijesti lokalne zajednice o održivom razvoju te razvijanje i jačanje poduzetničkih vještina djece.

 

O projektu

etikete i nagrade za ulje

Tijekom svibnja 2020. provedena je radionica izrade vizualnog dizajna za učenike. U radionici su sudjelovali učenici od 1. do 8. razreda (njih 24). Učenici su crtali i slikali etikete za školsko ulje i različite primjere rada u masliniku tijekom cijele godine. Također, oslikali su kalendar za 2021. godinu. Izložba se može pogledati na poveznici. Na jesen je škola kupila sjeckalicu za granje te im je volonter pokazao kako se njome koristiti. Akademski kipar vodio je virtualnu radionicu u kojoj su učenici izradili kalendar za 2021. godinu te etikete za boce maslinovoga ulja Učeničke zadruge Podježice.

Projektom nisu samo poticali poduzetništvo među učenicima u lokalnoj zajednici, već i volontiranje te empatiju jer su učenici prodajom proizvoda pomagali starijima i nemoćnima u svojoj zajednici i Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci”.

O školi

OŠ Vladimira Nazora smještena je u Postirima na otoku Braču, rodnom mjestu pjesnika po kojem je dobila ime. Poznata je po prosvjetno-kulturnoj manifestaciji „Nazorovi dani – Postira” koja ove godine obilježava 25. godinu održavanja. Područja interesa u školi su zaštita okoliša, očuvanje kulturne baštine, zdrav život i sportske aktivnosti.

Naša škola je „Eko škola”. Potičemo učenike na život u skladu s načelima ekologije i održivog razvoja. Školski vrt ima oko 100 voćaka (maslina, mandarina, naranči, grejp, limuna i dr.) o kojima brinu naši učenici. Svaki razred održava svoju parcelu u vrtu tijekom godine. Naša učenička zadruga ima različite sekcije: „Mladi voćari i maslinari”, „Mladi prerađivači voća”, „Mladi sakupljači ljekovitog i aromatičnog bilja”, „Mladi keramičari” te „Mladi slastičari”.

U suradnji s lokalnom zajednicom organiziramo akcije sakupljanja otpada, čišćenja plaža, branja i prerade maslina/voćaka te humanitarne akcije za potrebite (prodajne izložbe, turnir u balotama, priredbe učenika). Učenici za svoje proizvode koriste voće iz školskog voćnjaka. Ovakvim aktivnostima potiče se učenike na aktivan život u zajednici.

Više o školi pogledajte na poveznici.