voćke

OŠ Vladimira Nazora, Postira

Projekt: Maslina – snaga života

Osnovna škola Vladimira Nazora u Postirima pokrenula je svoj projekt „Maslina - snaga života“. U provođenju projekta sudjeluju učenici od 1. do 8. razreda, a pokretači su članovi „Eko patrole“. Glavni je cilj podizanje svijesti lokalne zajednice o održivom razvoju i razvijanje te jačanje poduzetničkih vještina djece. Suradnjom s lokalnom zajednicom učenici će sudjelovati u mijenjanju loših navika u poljoprivredi i stjecanju novih koje su u skladu s održivim razvojem.

O projektu

branje maslina oko škole

Osnovna škola Vladimira Nazora u Postirima pokrenula je svoj projekt „Maslina – snaga života“. U provođenju projekta sudjeluju učenici od 1. do 8. razreda, a pokretači su članovi „Eko patrole“. Glavni je cilj podizanje svijesti lokalne zajednice o održivom razvoju i razvijanje i jačanje poduzetničkih vještina djece. Suradnjom s lokalnom zajednicom učenici će sudjelovati u mijenjanju loših navika u poljoprivredi i stjecanju novih koje su u skladu s održivim razvojem.

Učenici će razvijati svoje vještine rada u školskom voćnjaku, a ujedno će kreirati i birati vizualni identitet etikete svog – školskog ulja. Kreirat će različite radove i voditi dnevnik rada u voćnjaku na temelju koje će izraditi „Kalendar za 2021. godinu“, a sve u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Postira i Općinom Postira.

Učenici će preko brojnih manifestacija u svom mjestu i šire educirati javnost o svom projektu, ciljevima i važnosti održivog razvoja te održivim postupcima u poljoprivredi.

Provedbom projekta poticat će se volonterstvo i razvoj empatije na način da će učenici prodajom vlastitih proizvoda pomagati potrebitima u svojoj zajednici kao što su Starački dom te Udruga „Brački pupoljci“.

Projekt u slikama

O našoj školi

OŠ Vladimira Nazora smještena je u Postirima na otoku Braču, rodnom mjestu pjesnika po kojem je dobila ime. Poznata je po prosvjetno-kulturnoj manifestaciji „Nazorovi dani – Postira” koja ove godine obilježava 25. godinu održavanja. Područja interesa u školi su zaštita okoliša, očuvanje kulturne baštine, zdrav život i sportske aktivnosti.

Naša škola je „Eko škola”. Potičemo učenike na život u skladu s načelima ekologije i održivog razvoja. Školski vrt ima oko 100 voćaka (maslina, mandarina, naranči, grejp, limuna i dr.) o kojima brinu naši učenici. Svaki razred održava svoju parcelu u vrtu tijekom godine. Naša učenička zadruga ima različite sekcije: „Mladi voćari i maslinari”, „Mladi prerađivači voća”, „Mladi sakupljači ljekovitog i aromatičnog bilja”, „Mladi keramičari” te „Mladi slastičari”.

U suradnji s lokalnom zajednicom organiziramo akcije sakupljanja otpada, čišćenja plaža, branja i prerade maslina/voćaka te humanitarne akcije za potrebite (prodajne izložbe, turnir u balotama, priredbe učenika). Učenici za svoje proizvode koriste voće iz školskog voćnjaka. Ovakvim aktivnostima potiče se učenike na aktivan život u zajednici.