DCIM100MEDIADJI_0171.JPG

OŠ Antuna Mihanovića, Klanjec

Projekt: Zdravoškolci

Od studenog 2019. godine OŠ Antuna Mihanovića Klanjec provodi projekt „Zdravoškolci“ čiji su nositelji polaznici izvannastavnih aktivnosti "Briga o čovjeku i okolišu" i "Ljekovito bilje". Glavni cilj projekta je poučavanje učenika praktičnim znanjima i vještinama koje će im omogućiti odabir kvalitetnih namirnica za samostalno pripremanje kvalitetnih obroka te općenito razvijanje zdravih prehrambenih navika.

O projektu

20200306_133716

U provedbi projekta sudjeluju polaznici izvannastvnih aktivnosti koje skrbe o zdravom životu, održivom društvu i odgovornom društvenom djelovanju. Škola je tijekom osmišljavanja i provođenja projekta stvorila mrežu kontakata unutar lokalne i regionalne zajednice te se povezala s udrugama i pojedincima sličnih interesa (dječiji vrtić „Kesten“, ekološka udruga „Japica“, Društvo naša djeca Zabok). U suradnji s dječijim vrtićem „Kesten“ učenici izvannastavne aktivnosti "Briga o čovjeku i okolišu" uz vrtićance sudjeluju u radionicama pripreme zdravih obroka. Polaznici izvannastavnih aktivnosti uzgajat će povrće u školskom povrtnjaku za pripremu jela školske kuhinje, ljekovito bilje za pripremu čaja, posadit će voćke u školskom vrtu za kvalitetnu dopunu školskim obrocima te za kvalitetne međuobroke i deserte. U sklopu školskih manifestacija polaznici izvannastavnih aktivnosti (Večer znanosti, Noć knjige, školskih priredbi, prodajnih aktivnosti UZ „Tepka“ itd.) na radionicama i uz degustacije kvalitetnih obroka promovirat će zdravu prehranu i zdrav način života.

Nakon edukacija učenici će sudjelovati u donošenju odluka za mijenjanje školskog jelovnika, odabrat će najbolje recepte kvalitetnih obroka koje djeca mogu sama pripremati i uvrstiti ih u kuharicu za djecu „Zdravoškolci“.

Projekt u slikama

O našoj školi

Osnovna škola Antuna Mihanovića ima Matičnu školu u središtu grada i osmorazrednu Područnu školu Lučelnica. Školu pohađa 185 učenika raspoređenih u 15 razrednih odjela. Od projekata koje Škola provodi izdvajamo sljedeće:
Školska grupa je uredila Eko stazu „Japica“ , istražila i označila endemske biljke, znamenitosti i prirodne ljepote na Cesarskoj gori. To je potaknulo kasniju inicijativu Grada da u suradnji s JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ pokrene postupak zaštite te je danas Cesarska gora zaštićeni prirodni krajobraz kojim upravlja navedena ustanova te je školski projekt dobio daleko širi značaj za cijelu zajednicu. Organiziramo izvanučioničku nastavu svih učenika na Cesarskoj gori, čišćenje okoliša i radionice. U suradnji s JU za zaštitu prirode u Zaštićenom krajobrazu Zelenjak obilježavamo Dan šuma i Dan voda te održavamo eko kviz.

Škola već tradicionalno posebnu pažnju posvećuje istraživanju zavičajne povijesti, pri čemu se primjenjuje izvanučionički oblik nastave i projektna nastavu.
Škola je sudjelovala na 5 državnih smotri iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja s projektima koji promiču osjećaj odgovornosti prema kulturnom identitetu svoga zavičaja, razvijaju svijest o važnosti građanskog djelovanja kroz mogućnost donošenje prijedloga u rješavanju problema te potiču učenike na suradnju s lokalnom zajednicom. Kontinuirano osvješćuju poštivanje ljudskih prava i njihovu zaštitu, educiraju učenike u podizanju njihove ekološke svijesti o zaštiti okoliša te razvijaju potrebu za sudjelovanjem u volonterskom radu koji je za mlade od neprocjenjive važnosti u njihovu razvoju. Prihvaćanje i razvijanje ovog načina ponašanja neophodno za uključenost i uspješan život u suvremenim društvima te ostvarivanju europskih normi na području svijesti o zaštiti okoliša. Jedan od primarnih ciljeva pritom nam je razvijanje odgovornosti i kvalitetnog sustava vrijednosti. Četiri puta smo sudjelovali u međunarodnom projektu UNESCO-vih škola u Republici Sloveniji.
U školi djeluje školska zadruga „Tepka“, a učenici kroz izvannastavne aktivnosti proizvode sadnice ljekovitog bilja, biljne pripravke, razne uporabne i prigodne ukrasne predmete koje prodaju na lokalnim sajmovima, školskim priredbama i smotrama zadruga.