logo škole

OŠ August Cesarec , Špišić Bukovica

Projekt: Zelena učionica

Osnovna škola August Cesarec  iz Špišić Bukovice provodi projekt „Zelena učionica“. Glavni cilj projekta je osigurati učenicima uvjete za provedbu integrirane, praktične i izvanučioničke nastave kako bi stjecali znanja i iskustva na cjelovit način s naglaskom na povećanje i unapređivanje znanja o održivom razvoju  kroz praktične aktivnosti u zelenoj učionici (školskom dvorištu).

O projektu

20200302_133717

Nositelji projekta "Zelena učionica" su učenici 3. a i 4. a razreda OŠ August Cesarec iz Špišić Bukovice. U sam projekt aktivno su krenuli od samog početka 2020. godine i planiraju ga provesti do početka studenoga iste godine. Uz pomoć lokalne zajednice i stručnih suradnika - volontera iz Sportske zajednice Virovitičko-podravske županije, komunalnih organizacija Flora vtc, Virkom, Industrijsko-obrtničke škole, te uz pomoć roditelja učenici će školsko dvorište pretvoriti u zelenu učionicu. To će biti učionica na otvorenom s brojnim praktičnim i edukativnim postajama kao što su zeleni otok,  meteorološka kućica, spremnik za vodu-kišnica, uzdignute gredice sa začinskim i ljekovitim autohtonim biljkama (koje će zadrugari prodavati na sajmovima), oslikanim sportsko-motoričkim poligonom za „Igru uz pokret“, drveni stolovi s oslikanim društvenim igrama (Čovječe ne ljuti se, Križić-kružić), klupe i koševi.

Ovakav školski okoliš postat će dobar primjer roditeljima i cijeloj lokalnoj zajednici, polazeći od izreke: „Loši primjeri loše djeluju, a dobri dobro!“

O našoj školi

OŠ August Cesarec nalazi se u Špišić Bukovici koja je geografski krajnji istočni dio sjeverozapadne Hrvatske, podno Bilogore, u Virovitičko-podravskoj županiji. U okviru škole organizirana je i Predškola.

U cilju zadovoljavanja socijalno-emocionalnih-razvojnih potreba učenika u školi proveli smo i provodimo razne projekte, razredne i na razini škole, kao npr.: Škole za Afriku, Naša kreativnost,  Volim svoju školu ( višegodišnji), Božić u prošlosti, danas, u budućnosti, Škrinja, Sportom do zdravlja, slušaj kako zemlja diše, Misli pravo jedi zdravo, Moje mjesto oteto zaboravu, Život prije i u vrijeme suvremenih tehnologija, Zdrav život, Rokovi junaci u borbi protiv pretilosti, Darujmo vrijeme za dobra djela, Cap program prevencije zlostavljanja djece… Od školske godine 2019./2020. se uključujemo i u e-Twininng. U školi je organiziran  ŠSK koji uključuje: nogomet, odbojku, rukomet, šah, stolni tenis i badminton. Učenici su uključeni u razne aktivnosti: mali folklor, scensku, literarnu, novinarsku, dramsku, pjevanje, sviranje, ritmiku, zbor, likovnu, digitalnu učionicu, kreativce, učeničku zadrugu, kreativne matematičare,  male knjižničare, liturgijsku, eko grupu, klub volontera, sigurno u prometu, sportsku radionicu… Velike mogućnosti organiziranog provođenja slobodnog vremena učenicima su pružene izgradnjom školske športske dvorane. Učitelji učenike uključuju u razna natjecanja u svim predmetnim područjima uključujući i građanski odgoj, gdje postižu zapažene rezultate na županijskoj i državnoj razini. Uključeni smo i u međunarodno matematičko natjecanje Klokan bez granica.

Suradničkim odnosom, timskim radom, dobrom komunikacijom  i dobrim poznavanjem učenika  osiguravamo učenicima ugodno i sigurno okruženje te ih potičemo učenju za život. Ostvarujemo dobru suradnju s roditeljima i lokalnom samoupravom i hrabro kročimo u ŠKOLU ZA ŽIVOT.