Zapadna zgrada - dvorište

OŠ Mate Lovraka, Kutina

Projekt: Školski vrt – mjesto za edukaciju, volontiranje i poduzetništvo

OŠ Mate Lovraka Kutina provodi projekt održivog razvoja pod nazivom "Školski vrt – mjesto za edukaciju, volontiranje i poduzetništvo" od siječnja do listopada 2020. godine. U projektu sudjeluje 18 učenika Područne škole Stupovača koji pohađaju od 1. do 4. razreda te 13 učenika 7. razreda matične škole.

O projektu

OŠ Mate Lovraka, Kutina

OŠ Mate Lovraka Kutina provodi projekt održivog razvoja pod nazivom Školski vrt – mjesto za edukaciju, volontiranje i poduzetništvo  od siječnja do listopada 2020. godine. U projektu sudjeluje 18 učenika Područne škole Stupovača od 1. do 4. razreda i 13 učenika 7.razreda. Cilj projekta je osposobljavanje učeničke zadruge Lovrakovci kroz edukaciju učenika, razvoj vještina i suradnju s  lokalnom zajednicom kako bi se pokrenula  proizvodnja na zapuštenom zemljištu škole. Do cilja se planira doći nizom aktivnosti koje uključuju edukaciju učenika o proizvodnji lijeske graha i tikve istraživanjem literature, volontiranjem na lokalnom OPG-u, učenje o načinu uporabe plodova u domaćinstvima, o mogućnostima izrade i prodaje proizvoda od plodova te prigodnih suvenira. Učenici će kroz projekt voditi Dnevnik školskog vrta, izraditi Zbirku starih recepata i Priručnik za uzgoj lijeske, napraviti i prodati proizvode i suvenire.

Ovim projektom se želi pokazati kako se planskim radom i suradnjom od neiskorištenog prirodnog resursa može doći do profita.

Projekt u slikama

O našoj školi

OŠ Mate Lovraka Kutina osnovana je 1789. godine i nalazi se na istom mjestu u Crkvenoj ulici. Ime je dobila prema dječjem piscu Mati Lovraku koji je 1919./1920. radio u školi kao učitelj.

U sastavu škole nalaze se 2 područne škole: Kutinska Slatina koja je udaljena od sjedišta škole 4 km i Stupovača koja je udaljena 10 km. U njima se održava samo razredna nastava u jednoj smjeni, a u sjedištu škole razredna i predmetna nastava u 2 smjene.

Uz redovnu nastavu održava se izborna, dodatna i dopunska te niz izvannastavnih aktivnosti od kojih su neke uključene u rad Učeničke zadruge Lovrakovci.

Rezultati učenika iz astronomije i sportskih natjecanja, radovi Kluba mladih tehničara i sudionici smotre LiDraNo dosežu državnu razinu.  Likovni i fotografski radovi učenika sudjeluju na različitim natječajima. Učenici sudjeluju u natjecanjima iz STEM predmeta, u humanitarnim i ekološkim akcijama. Organiziraju se terenske nastave i izleti, Ekosajam i Sajam rabljenih stvari.