1-min

II. OŠ Čakovec

Projekt: Povratak održivom

Osnovna škola Čakovec krajem 2019. godine krenula je s provođenjem projekta „Povratak održivom“. Nositelji projekta su učenici 5. a razreda. Glavni cilj projekta je potaknuti građane na održivu proizvodnju i potrošnju hrane, kozmetike i odjeće.

O projektu

IMG_1479-min

Projekt "Povratak održivom" dovodi tržnicu u gradski kotar Čakovec – jug na kojoj će proizvode prodavati lokalni OPG-ovi. OPG Sarač održava edukativne radionice kuhanja pekmeza u Školi i poučava učenike o važnosti proizvodnje vlastite hrane.

Kroz suradnju sa Socijalnom zadrugom Humana Nova i radionice šivanja projekt educira učenike i lokalnu zajednicu kako iznova upotrijebiti odjeću te potiče lokalno stanovništvo na razmjenu proizvoda koje više ne koriste.

Udruga Žena Nedelišće uči učitelje, djelatnike škole, roditelje i učenike plesti tradicionalne cekere.

U suradnji s Domom za starije i nemoćne Novinščak učenici stare recepte Međimurskog kraja spašavaju od zaborava te ih izlažu u školi na izložbi „Kuharica – čuvarica sjećanja“.

II. osnovna škola Čakovec ovim projektom želi smanjiti konzumerizam i potaknuti učenike, roditelje i lokalnu zajednicu na korištenje lokalnih proizvoda.

O našoj školi

o školi tekst