Park Jagnjedovčec

OŠ Antun Nemčić Gostovinski, Koprivnica

Projekt: Park Jagnjedovčec

Osnovna škola "Antun Nemčić Gostovinski" iz Koprivnice krajem 2019. godine započela je projekt pod nazivom „Park Jagnjedovčec“ u PŠ Jagnjedovec. Provedbom projekta u PŠ Jagnjedovec područna je škola dobila učionicu na otvorenom.

O projektu

za sadnju jeptrebna zemja

Kako ovu područnu školu pohađa samo desetak učenika, zadnjih se godina nije ulagalo u uređenje školskog dvorišta. Ni samo mjesto nema dječju park te je uređenje školskog dvorišta ujedno i uređenje jedinog parka u mjestu. U njegovo uređenje uključili su se učenici područne škole, učenici predmetne nastave matične škole, roditelji i ostali mještani. Napravili su postolje te podigli paviljon koji će koristiti kao učionicu na otvorenom. Osim paviljona, postavljene su sprave za igru, a tijekom radionica učenici su oslikavali kutije za edukativni materijal. Motivi koje su oslikavali bili su začinsko i ljekovito bilje. Tijekom druge radionice koja je održana u novopostavljenom paviljonu, učenici su upoznali začinsko bilje, njegovu uporabu i način uzgoja. Učili su saditi u prikupljene starinske posude, a biljke su stavljene i u ukrasne viseće posude od prirodnog materijala.

Djeci i mještanima omogućena je dostupnost edukativnog, sportskog i zabavnog sadržaja.

O školi

Osnovnoj školi „Antun Nemčić Gostovinski“ iz Koprivnice dodijeljen je dijamantni certifikat međunarodnih Eko-škola kao nagrada za predani rad prve međunarodne Eko-škole u Koprivnici. Učenici aktivno sudjeluju u brojnim ekološkim projektima i aktivnostima učeći živjeti prema načelima održivog razvoja te tako postižu iznimne rezultate. Projekte inventarizacije i zaštite ugroženih vrsta, uspješno se realiziraju u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, Hrvatskim botaničkim društvom, javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Koprivničko-križevačkoj županiji i drugima. Škola sudjeluje u obilježavanju značajnih zelenih obljetnica i Dana Dunava na europskoj razini.

Učenici škole postižu brojne uspjehe u znanju i izvannastavnim aktivnostima. Školska oskarovska Filmska i video družina Mravec osnovana je 1995., članovi su djeca od sedam do petnaest godina. Radeći ostvaruju suradnju s gradskom mladeži u okviru Zajednice tehničke kulture grada Koprivnice. Učenici bilježe brojna državna i međunarodna sudjelovanja i nagrade. ''Krijesnice'' su školski list škole. Kontinuirano izlaze punih 49 godina. U njima se bilježi vrijeme otimajući ga zaboravu. Prepoznatljive su po svom bogatom sadržaju i vizualnom izričaju, ne samo u Županiji nego i na državnom  nivou.

Škola je od 1997. aktivno uključena u GLOBE program. Uz GLOBE provode se i niz programa: Škole za Afriku, LARA, CAP, Otvoreni kišobran, Živim život bez nasilja, programe prevencije ovisnosti i za smanjivanje pojavnosti nasilja nad i među djecom, Cyberbullying, Učiti kako učiti, programe za darovite učenike... Izuzetna pozornost pridaje se očuvanju jezične, kulturne i religijske nacionalne baštine. Projekt Bašćanska ploča proslavio je Male glagoljaše.

Tradicionalno je jaka u sportu - osobito u nogometu,  ženskom rukometu, streljaštvu,  tenisu i ženskoj košarci. Škola je organizator nacionalnog natječaja za najljepši dječji putopis Putositnice, od 2013. kada je proslavljena 200. obljetnica rođenja Antuna Nemčića.

Škola je otvorena prema zajednici s kojom dobro surađuje. Priređuju se javne priredbe i koncerti, osjetljiva je prema potrebama drugih te se uključuje u humanitarni rad.

Više o školi pročitajte na poveznici.