Školski vrt

OŠ Lapad, Dubrovnik

Projekt: Školski vrt

Cilj projekta Školski vrt bio je podići svijest i razviti ljubav prema autohtonim biljkama dubrovačkog kraja. U projektu Školski vrt učenici su posadili reznice autohtonih biljaka te od njih razvili sadnice, svladali postupak zakorjenjivanja, obrađivali masline, napravili lutkarsku predstavu, izložbu slika i sl.

O projektu

Tijekom provedbe projekte učenici i učenice su učili o autohtonim biljkama njihovog kraja te njihovim djelotvornim i ljekovitim svojstvima. U školski vrt posadili su sadnice autohtonih biljaka te ih označili pločicama s hrvatskim i latinskim imenom. Svaku su biljku herbarizirali, nacrtali i opisali te su tako napravili katalog biljaka u školskom vrtu. Biljka kojoj su posvetili najviše pažnje bila je maslina. Njih već duži niz godina uzgajaju u svom školskom vrtu te su ih i ove godine obrezivali, gnojili i  brali u jesen te konzervirali u teglice ili nosili u prešaru kako bi od njih napravili ulje.

O školi

Danas OŠ Lapad pohađa oko 900 učenika od 1. do 8. razreda što je ubraja među  brojnije osnovne škole prema broju učenika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uloga Škole u društvu je osigurati učenicima stjecanje kompetencija, znanja i vještina koje će ih osposobiti za život i rad prema zahtjevima tržišnoga gospodarstva, suvremenih informacijsko–komunikacijskih tehnologija, znanstvenih spoznaja i dostignuća. U multikulturalnom društvu naša škola nastoji biti  otvorena i raznolika zajednica učenika, roditelja i djelatnika posvećena stvaranju poželjnog, ugodnog i sigurnog mjesta za učenje i rad.

Naša je vizija stvoriti prepoznatljivu školu čiji učenici razvijaju vrijedna životna postignuća i postaju ljudima koji su spremni odgovoriti i prihvatiti izazove suvremenog  života.

Želimo učiniti školu neizostavnim subjektom zbivanja u lokalnoj zajednici čime lokalna sredina dobiva dimenziju ugodnijeg mjesta za svakodnevni život i rad.