logo škole

OŠ "Vladimir Nazor",

Projekt: Bunari u mojem mjestu

Osnovna škola "Vladimir Nazor" iz Komletinaca početkom siječnja 2020. godine krenula je u provođenje projekta pod nazivom „Bunari u mojem mjestu“. U projektu sudjeluju svi učenici viših razreda škole, ukupno 64 učenika. Glavni cilj projekta je spoznati ima li u selu pitke vode i koje su mogućnosti njezine uporabe.

Komletinci

Projekt: Torbici se veselim – reciklirati želim!

Učenici razredne nastave OŠ „Vladimir Nazor“ zajedno s učiteljicama, roditeljima, Dnevnim boravkom za starije osobe i KUD-om „Filipovčice“ iz Komletinaca od 1. veljače pokrenuli su projekt „Torbici se veselim – reciklirati želim!“.

O projektu "Bunari u mom mjestu"

2017. godine utvrđeno je da je Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. korisnicima vodovodne mreže u Komletincima godinama isporučivao vodu koja nije bila zdravstveno ispravna. Uslijed toga stanovnici Komletinaca izgubili su povjerenje u navedenu tvrtku i počeli postavljati pitanja koliko je navedena situacija utjecala na zdravlje ljudi. Također su se počela postavljati pitanja o mogućoj alternativnoj opskrbi pitkom vodom te su se slijedom toga ljudi počeli razmišljati o korištenju već zaboravljenih bunara. To nas je potaknulo da istražimo stanje bunara u Komletincima: broj bunara i kakvoću vode u njima. Želimo saznati koliko ima bunara, koliko se i za što upotrebljava bunarska voda te udovoljava li kriterijima vode za piće.

Tijekom projekta provoditi ćemo brojne aktivnosti, kao: upoznati lokalnu zajednicu s aktivnostima projekta, održavanje predavanje o održivom razvoju, prikupljati podatake o bunarima i izraditi kartu Komletinaca s obilježenim bunarima, obraditi podatke o bunarima, analizirati kvalitetu vode iz bunara, itd.

Višestruka je važnost za korisnike ovog projekta: učenici će se upoznati s znanstveno-istraživačkom metodologijom, a ostali korisnici dobit će važne povratne informacije o mogućnostima korištenja vode iz bunara.

O projektu „Torbici se veselim – reciklirati želim!“

Projektom se želi uputiti jasna poruka  da je recikliranje otpada važno i nužno za očuvanje okoliša. Prikupljanjem starog tekstila, njegovim recikliranjem i izradom platnenih torbi, koje će potom darovati svim mještanima, učenici naše škole dat će svoj doprinos smanjenju navedenih problema.

S projektom smo krenuli i sva ova događanja oko koronavirusa na tren su zaustavila naše aktivnosti. No, učvrstila su naša uvjerenja da je za očuvanje svijeta u kojem živimo iznimno važna aktivna uloga svakog pojedinca.

Samo zajedno svijet činimo boljim mjestom za generacije koje dolaze.

Projekt "Bunari u mom mjestu" u slikama

Projekt „Torbici se veselim – reciklirati želim!“ u slikama

O našoj školi

U skladu s vremenom u kojem živimo, obilježjima suvremenog svijeta kojeg smo i mi mali dio, u svome se radu nastojimo držati slogana svog Školskog razvojnog plana „Promjena je najveći izazov škole“ – odgajamo i obrazujemo učenike čuvajući tradicionalne vrijednosti, ali i pružajući ima znanja i kompetencije nužne za vrijeme u kojem živimo, unaprijed promišljajući i o budućnosti koja neće pripadati nama učiteljima, ali hoće našim učenicima.

Kvalitetnim Školskim razvojnim planom odredili smo dugogodišnja područja prioritetnog djelovanja, a kao jedno od najvažnijih područja godinama ističemo  i provodimo odgoj i obrazovanje za održivi razvoj, kako kroz program Međunarodne eko-škole tako i kroz brojne projekte školske, državne i međunarodne razine te predmetne i međupredmetne kurikulume. Ponosni smo na svoje dugogodišnje sudjelovanje u Zelenoj čistki, tradicionalnom školskom projektu „Živjeti zdravo – škola u pokretu“ te organiziranju školskog sajma  „Sve i svašta“ kao i na priznanje, odnosno  eTwinning oznaku kvalitete za školu za školsku godinu 2019./2020. Svojim učenicima temeljem Školskog kurikuluma nudimo brojne mogućnosti iskustvenog učenja, kako kroz razne oblike terenske nastave tako i kroz brojne izvannastavne aktivnosti od kojih želimo istaknuti Domaćinstvo, Male vrtlare i Male znanstvenike. Upravo kroz te aktivnosti učenici uče pomalo zaboravljene vrijednosti ručnog rada i obavljanja svakodnevnih poslova: kuhaju, šivaju, uče se biti odgovorni potrošači koji znaju svoja prava, obrađuju školski cvjetnjak i povrtnjak, uče se racionalno gospodariti i istraživati svijet oko sebe.

Posebno smo ponosni na izvrsnu suradnju s lokalnom zajednicom, udrugama i društvima,  kroz koju njegujemo tradicijske vrijednosti svoga kraja i zemlje, humane vrednote, prihvaćanje različitosti i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Više o školi pročitajte na poveznici.