Grb OŠ Kneževi Vinogradi

OŠ Kneževi Vinogradi

Projekt: Velika djela malih ljudi

"Velika djela malih ljudi" projekt je održivog razvoja koji provodi OŠ Kneževi Vinogradi. Pripreme za projekt počele su u prosincu 2019., a projekt se aktivno provodi od veljače 2020. godine. Nositelji projekta su učenici od 4. do 8. razreda.

O projektu

IMG_20160630_083529

Sjedilački način života, socijalna isključivost te svojevrsna opća apatija su problemi koje smo detektirali te ćemo utjecati na učenike, kako uključene u projekt tako i na one koji nisu, na promjene u ponašanju, odnosno stavu.
„Povratak prirodi“ je osnova našeg projekta i rješenja. Osnivanjem zadruge uspostavit ćemo bazu za održivost projekta u sljedećim godinama. Stvaranjem šumskog vrta upoznat ćemo učenike s permakulturom. Izgradnjom našeg povrtnjaka, odnosno povišenih gredica, učenici će jesti ono što su sami uzgojili, te će se s time postići ipak drugačije vrednovanje i odnos prema hrani koji je danas poprilično ležeran (bacanje, izbirljivost). U suradnji s OPG Sklepić održat ćemo radionice o izradi sapuna s resursima koje imamo pri ruci, odnosno s biljkama iz našeg začinskog vrta. OPG Dropulić će nam održati predavanje o permakulturi. Udruga Celivita će nam održati radionice vezane uz zdravu prehranu, a nastavno tome Dražen Karačić-Šoljić će održati predavanje o važnosti različitih sorti u uzgoju povrća na primjeru rajčica.

Poticanjem i razvojem poduzetništva (iz prethodno navedenih aktivnosti) kod naših učenika usadit ćemo sjeme budućih velikih djela.

Projekt u slikama

O našoj školi

Osnovna škola Kneževi Vinogradi se nalazi na krajnjem sjeveroistoku Republike Hrvatske, ali na jednome od najljepših prostora Baranje podno Banove kose.

Nažalost, nije nas zaobišao proces koji mori većinu Hrvatske, a to je depopulacija. Zadnjih pet godina bilježimo pad broja učenika te trenutno školu pohađa 219 učenika. Unatoč konstantnom padu broju učenika, Škola kao zajednica se razvija i raste što se ogleda u brojnim izvannastavnim aktivnostima koje pohađaju gotovo svi učenici naše škole. Naglasak je na multikulturalnosti, ekologiji, održivom razvoju i građanskom odgoju. Usmjeravanje na navedene aktivnosti rezultiralo je vizualnom promjenom Škole ali i unutrašnjom motivacijom za daljnji razvoj i napredak. Osim brojnih razrednih aktivnosti, istaknuli bismo one na kojima su učenici postigli rezultate na natjecanjima, smotrama te projektima.