OŠ Gornja Vežica, Rijeka

Projekt: Prenesi sjeme održivosti

Osnovna škola Gornja Vežica već nekoliko godina ima svoj školski permakulturni vrt. Nakon nekoliko godina održavanja školskog vrta odlučili su svoja znanja i iskustva prenijeti drugima. Ovim projektom Škola je poučila drugu osnovnu školu, OŠ "Vladimir Gortan" o povišenim gredicama i važnosti čuvanja sjemena kako znanje o smjenu i uzgoju ne bi nestalo.

O projektu

IMAGE-~1

Ovim projektom OŠ Gornja Vežica iz Rijeka prenijela je znanje o povišenim gredicama i važnosti čuvanja sjemena. Njihova susjedna Osnovna škola "Vladimir Gortan" prva je koju su poučili o povišenim gredicama, održavanju školskog vrta i važnosti čuvanja sjemena. Upravo zbog prijenosa znanja projekt nosi naziv „Prenesi sjeme održivosti“. U projektu je sudjelovalo tridesetak učenika od 5. do 8. razreda. Prva aktivnost koju su proveli bila je predstavljanje školskog vrta partnerskoj školi te educiranje njihovih učenika o održivom razvoju. Uz pomoć roditelja volontera podigli su gredicu u OŠ "Vladimir Gortan" koja predstavlja početak njihovog školskog vrta. Osim podizanja gredice, izradili su katalog i knjižicu sjemena prikupljenog u svom školskom vrtu. Ideja je da slijedeće godine OŠ "Vladimir Gortan" prenese znanja nekoj novoj školi. Na taj način proces prijenosa znanja o sjemenu i uzgoju neće stati. Upit oko zainteresiranosti uključivanja u nastavak projekta poslali su osnovnim školama Grada te, za sada, dobili četiri pozitivna odgovora.

Puno malih ljudi na puno malih mjesta koji naprave puno malih koraka mogu promijeniti svijet.

O školi

Osnovna škola Gornja Vežica nalazi se u istoimenom naselju grada Rijeke. U školi su zaposlena 42 profesora, a školske godine 2019./2020. pohađa ju 417 učenika. Posebna pažnja posvećuje se učenicima s posebnim potrebama: učenicima s cerebralnom paralizom i drugim motoričkim teškoćama. Oni su uključeni u redovnu nastavu, nakon čega u Odjelu produženog stručnog postupka imaju rehabilitacijske postupke, interesne skupine.

Posljednjih 29 godina u školi se ostvaruje program E-učionice za učenike koji su nadaredni na području matematike. Ovaj program pohađa 100-njak učenika  iz cijeloga Grada. Već treću godinu provodimo program za potencijalno darovite učenike mlađih razreda. Naš rad s darovitim učenicima prepoznali su u Europskom vijeću za visoke sposobnosti (European Council for High Ability – ECHA) te  smo pozitivno ocijenjeni i  kvalificirani kao Talent Point. European Talent Support Network povezuje organizacije koje se bave obrazovanjem i pružanjem podrške darovitima. U programu  Eko škole ostvarili smo dijamantni status. Organiziramo  različite aktivnosti za učenike i za lokalnu zajednicu, a sve s ciljem buđenja svijesti o suživotu s prirodom. Kroz program „ Urbani vrtovi Gornje Vežice“ poučavamo djecu obradi tla, sadnji na permakulturni način, održivom razvoju.Jako smo ponosni na senzibilnost naših učenika za vlastitu kulturnu baštinu. Organiziramo kulturne posjete u okolici škole te svake godine sudjelujemo u dječjoj povorci Riječkog karnevala.

Sudjelujemo i u brojnim znanstvenim projektima. Ove školske godine učenici će istraživanjem obilježiti 50 godina naše škole. Škola je vježbaonica Učiteljskom fakultetu i Filozofskom fakultetu. Kako bismo promovirali očuvanje mentalnog zdravlja sudjelujemo u raznim programima i aktivnostima s ciljem prevencije nasilja i ovisnosti učenika. Sudjelovali smo u pilot projektu e-škole te dobro opremljeni IKT-om. Od 2018. u školi djeluje Regionalni obrazovni centar. Na samom kraju, naša škola je jako ponosna na suradnju s drugim školama, kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Detaljnije informacije o školi pronađite na poveznici.

Naš je moto  „Dijete je jutro sutrašnjeg dana“ .