Put plastike

OŠ "Dobriša Cesarić", Požega

Projekt: Put plastike

Od 22. veljače 2020. službeno OŠ "Dobriša Cesarić" iz Požege provodila je projekt Put plastike čiji je glavni cilj bio povećati svijest učenika da svojim ponašanjem prema proizvodima od plastike direktno utječu na okoliš i održivi razvoj.

O projektu

Video u nastavku predstavlja mini verziju planirane završne izložbe projekta "Put plastike". Na 4 radionice sudjelovalo je 4 volontera Udruge Matko Peić, 6 mentorica te puno djedova i baka koji su vrijedno sakupljali čepove za svoje osviještene unuke. Ukupno je napravljeno 10 velikih plakata od čepova te izrađeno oko 50 eksponata od plastične nepovratne ambalaže. Najveći plakat je 130 x 140 cm i sadrži čak 910 čepova! Rad na izradi plakata trajao je 6 školskih sati!

Učenici su tijekom nastave učiti o proizvodnji plastike te dobrobitima njenog recikliranja. Osim povratne i nepovratne plastične ambalaže, u školi i kod kuće prikupljali su plastične čepove od kojih su na kreativnim radionicama, na kojima su sudjelovali volonteri Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“, izradili ukupno 10 plakata te oko 50 eksponata. Osim kreativnog dijela projekta, učenici 7. razreda intervjuirali su djelatnike Požeškog komunalnog poduzeća kako bi saznali odgovor na pitanje kamo „putuje“ plastika koju recikliraju na školskom i kućnom pragu.

Edukacija učenika viših razreda o životnom ciklusu plastične boce putem kratkog videa.

Zoom intervju s djelatnikom Komunalca, Nikolom Banožićem, dipl. ing.

Ovako učenik partner škole Julija Kempfa vidi problem. A vi?

Učeničke prezentacije o plastici

O školi

Osnovnu školu „Dobriša Cesarić“ Požega pohađa oko 550 učenika podijeljenih u 24 razredna odjeljenja (od 1. do 8. razred). Škola je dobro opremljena, informatički prilagođena škola sa školskom knjižnicom, školskom blagovaonicom, 28 učionica i malom dvoranom. Radovi na novoj velikoj dvorani u zelenom okružju škole su pri kraju. Učenici škole i njihovi učitelji uvijek su spremni za nove projekte, sportskog duha i istraživački raspoloženi. Naša je škola poznata po manifestaciji “Cesarić u Cesariću” na kojoj su u 15 godina održavanja gostovali neki od ponajboljih hrvatskih književnika: Luko Paljetak, Enes Kišević, Miro Gavran, Sonja Polak, Siniša Cmrk i drugi. Naša škola ponosi se 8. manifestacijom Zelenog tjedna u kojoj se bavimo održivim razvojem na svim razinama škole uključujući lokalnu zajednicu.