OŠ Dr. Stjepan Ilijašević, PŠ Slavoski Kobaš

Projekt: Suvenirko

Osnovna škola „Dr. Stjepan Ilijašević“, Oriovac, Područna škola Slavonski Kobaš od studenog 2019. godine provodi projekt „Suvenirko“. PŠ Slavonski Kobaš ovim je projektom, kroz osmišljavanje, dizajniranje i izradu lokalnog suvenira, potaknula učenike na poduzetničke aktivnosti.

O projektu

Kloštar1

Učenici i učenice PŠ Slavonski Kobaš u ovom su projektu osmislili suvenir koji predstavlja lokalni kraj. Natječaj za izradu suvenira objavili su na mrežnim stranicama Općine Oriovac i udruge Limes Slavonski Kobaš. Anketom s upitom što kobaški suvenir treba sadržavati prikupili su 156 odgovora mještana. Učenici su svoje prijedloge o suveniru crtali te je na kraju izabrano nekoliko suvenira. Tijekom studenog učenici viših razreda educirali su se za rad u Adobe Ilustratoru te izradili suvenir. Donacijom Općine kupljen je stroj za 3D printanje na kojem će izrađivati suvenire koje će prodavati na sajmovima.

Sinergijom Škole i zajednice u kojoj škola djeluje u malom slavonskom selu sve je moguće.

Projekt u slikama

O školi

Područna škola u Slavonskom Kobašu nalazi se u sklopu Osnovne škole „Dr. Stjepan Ilijašević“ iz Oriovca. Školstvo se u Slavonskom Kobašu kontinuirano razvija od 1809. godine te se škola razvijala kao samostalna škola. U drugoj polovici šezdesetih godina 20. stoljeća škola je postala područna škola, a matična škola postala je oriovačka. Područna škola sastoji se od škole, školske športske dvorane, sjenice – učionice na otvorenom, a u izgradnji je i školski vrt. Svake godine organiziraju se integrirani dani s lovcima (u rujnu), vatrogascima (u svibnju) te dan kad učenici uče o povijesti i razvoju Slavonskog Kobaša (u travnju). Učenici sudjeluju u mnogim izvannastavnim aktivnostima od kojih se ističu robotičari, vjeronaučna skupina, likovna skupina, dramska skupina i pjevački zbor.