Školski vrt - Kutina

OŠ Mate Lovraka, Kutina

Projekt: Školski vrt – mjesto za edukaciju, volontiranje i poduzetništvo

OŠ Mate Lovraka iz Kutine ovim je projektom kroz edukaciju učenika, razvoj vještina i suradnju s lokalnom zajednicom, osposobila učeničku zadrugu Lovrakovci te pokrenula proizvodnju na zapuštenom zemljištu škole.

O projektu

Nizom aktivnosti koje su uključivale edukaciju učenika o uzgoju i proizvodnji lijeske, graha i tikve, istraživanje literature, volontiranje na lokalnom OPG-u, učenje o načinu uporabe plodova u domaćinstvima, o mogućnostima izrade i prodaje proizvoda od plodova te prigodnih suvenira, učenici i učenice OŠ Mate Lovraka podigli su školski vrt. Učenici su kroz projekt vodili Dnevnik školskog vrta, izradili su Zbirku starih recepata i Priručnik za uzgoj lijeske te su na koncu od uzgojenog povrća pripremili suvenire i proizvode za prodaju kroz školsku zadrugu.

Ovim projektom se želi pokazati kako se planskim radom i suradnjom od neiskorištenog prirodnog resursa može doći do profita.

O školi

OŠ Mate Lovraka Kutina osnovana je 1789. godine i nalazi se na istom mjestu u Crkvenoj ulici. Ime je dobila prema dječjem piscu Mati Lovraku koji je 1919./1920. radio u školi kao učitelj.

U sastavu škole nalaze se 2 područne škole: Kutinska Slatina koja je udaljena od sjedišta škole 4 km i Stupovača koja je udaljena 10 km. U njima se održava samo razredna nastava u jednoj smjeni, a u sjedištu škole razredna i predmetna nastava u 2 smjene.

Uz redovnu nastavu održava se izborna, dodatna i dopunska te niz izvannastavnih aktivnosti od kojih su neke uključene u rad Učeničke zadruge Lovrakovci.

Rezultati učenika iz astronomije i sportskih natjecanja, radovi Kluba mladih tehničara i sudionici smotre LiDraNo dosežu državnu razinu.  Likovni i fotografski radovi učenika sudjeluju na različitim natječajima. Učenici sudjeluju u natjecanjima iz STEM predmeta, u humanitarnim i ekološkim akcijama. Organiziraju se terenske nastave i izleti, Ekosajam i Sajam rabljenih stvari.