Povratak održivom

II. OŠ Čakovec

Projekt: Povratak održivom

Osnovna škola Čakovec krajem 2019. godine krenula je s provođenjem projekta „Povratak održivom“. Nositelji projekta su učenici 5. a razreda. Glavni cilj projekta bio je potaknuti građane na održivu proizvodnju i potrošnju hrane, kozmetike i odjeće.

O projektu

86285132_1278619509015556_1130303609825656832_o

Učenici su posjetili OPG Stričak i sudjelovali na radionici na kojoj su učili kako se proizvodi med. Na projektu je ostvarena suradnja s Domom za starije i nemoćne Novinščak u Čakovcu. Od njih su sakupljali stare recepte i učili kuhati tradicionalna međimurska jela. OPG Sarač održala je edukativne radionice kuhanja pekmeza u Školi i poučavala učenike o važnosti proizvodnje vlastite hrane. Kroz suradnju sa Socijalnom zadrugom Humana Nova i radionice šivanja, djeca i lokalna zajednica educirali su se o načinima na koje mogu ponovno upotrijebiti odjeću. Uz to, lokalno je stanovništvo potaknuto na razmjenu proizvoda koje više ne koriste. Učenici i učenice sudjelovali su na radionici izrade domaćih krema od nevena koju ja vodila Spomenka Sarač, vlasnica OPG Sarač. Cvjetove nevena koje su koristili u izradi krema uzgojili su u školskom vrtu. Kreme koje su napravili nudit će na sajmovima u godinama koje slijede te tako održati rad učeničke zadruge Tibet. Druga radionica koju je gđa. iz OPG Sarač održala u školskom dvorištu bila je o ljekovitim svojstvima, sadnji te uzgoju bobičastog voća. Učenici su primili donaciju sadnica borovnica koje su zasadili u svom školskom vrtu. Od plodova borovnica radit će pekmeze i sokove koje će koristiti u školskoj kuhinji te također u budućnosti nuditi na sajmovima.
Na radionici recikliranja odjeće volonterka je pokazala učenicama i učenicima osnove šivanja na šivaćim mašinama. Upoznala ih je sa različitim materijalima i tehnikama šivanja. Na drugoj radionici šivanja učenici su naučili kako da sami, od tkanina koje više ne upotrebljavaju, sašiju višekratne maske za lice.

II. osnovna škola Čakovec ovim projektom želi smanjiti konzumerizam i potaknuti učenike, roditelje i lokalnu zajednicu na korištenje lokalnih proizvoda.

O školi

o školi tekst