Logo i internetska stranica LORA-e zasjali u šarenom ruhu

Vjerojatno ste primijetili da je vrlo šareno na internetskim stranicama LORA-e. To je zato jer se kroz cijeli vizual proteže šarena linija od 17 boja. Svaka boja predstavlja jedan od globalnih ciljeva održivog razvoja UN-a. Ista linija čini i centralni dio loga LORA-e, kao što ciljevi čine okosnicu projekta. Iznad i ispod linije velikim tiskanim slovima ispisan je skraćeni naziv projekta. U logu uz ili ispod linije ispisan je drugi dio naziva, „laboratorij održivog razvoja“, jer ciljevi (koje predstavlja linija) povezuju ne samo LORA-u i ciljeve UN-a, već nadilaze projekt i pozivaju na uključenje svih koji žele doprinijeti održivoj budućnosti, od država, zajednica, organizacija, lokalnih sredina do pojedinaca.

Osim simbolikom vizuala, različitim oblicima komunikacije projekta želimo i stvarno doprinijeti globalnim ciljevima održivog razvoja UN-a. Jedan od načina jest da informiramo i obrazujemo što više zainteresiranih ljudi o kojim ciljevima je riječ i što je zapravo održivi razvoj.

Pozvat ćemo se tako na nekoliko poznatih citata koji  nas upućuju na odnos svijeta informacija i znanja. Muriel Cooper, poznata američka grafička dizajnerica, izjavila je da je „informacija korisna samo ako se može razumjeti“. Američki publicist John Naisbitt pak tvrdi: „Danas se utapamo u informacijama, a žudimo za znanjem!“

Odnos čovjeka, informacija i znanja jedan je od najvećih izazova današnjeg interneta. Dostupnost informacija i „znanje svijeta“ samo su klik daleko, u džepu, na pametnom telefonu. No među šumom svih informacija koje su nam na dlanu vrlo je važno da je informacija na internetu pouzdana i provjerena, što nažalost u mnogim slučajevima nije. Jedan je to od ciljeva rada udruge Bioteka, kao i jedan od važnih ciljeva internetskih stanica projekta LORA – da javnost na jednom mjestu dobije provjerene, sažete, konkretne i kvalitetne informacije o temama održivog razvoja i globalnih ciljeva UN-a te da se javnosti omogući povjereni izvor informacija koje se tada lakše pretaču u znanje.

Na ovim ćete stranicama također moći pratiti sve novosti i aktivnosti vezane uz projekt. Jedna od značajnijih aktivnosti projekta je ona vezana uz samostalni i praktični rad učenika iz suradničkih škola. Na stranici „Školski projekti“ tako ćete moći detaljnije upoznati suradničke škole i saznati koje su projekte učenici odlučili provoditi u svojim školama. Kroz samostalne projekte učenici će pokušati doprinijeti rješavanju specifičnih problema škole i lokalne sredine ili zajednice.

S obzirom na to da LORA prati suvremene trendove, zanimljivost projekta je da će učenici napredak svojih radova objavljivati putem Instagrama (ili drugih kanala), što će predstavljati svojevrsne dnevnike njihovih radova u obliku vlogova, fotografija i komentara. Možda će vas njihovi uradci inspirirati da i sami pokrenete neki projekt za svoju lokalnu zajednicu i održivu budućnost.

Internetskom stranicom LORA-e također želimo povećati zastupljenost tema o održivom razvoju u medijskom prostoru te se nadamo da će objavljeni sadržaj preuzeti i drugi korisnici, internetske stranice, portali, blogovi te na taj način širiti poruke održivog razvoja.  

Ukoliko koristite izvore s internetske stranice www.lora.bioteka.hr, molimo, pročitajte naše Uvjete korištenja.